Reacties van clienten

Merlienke & Laurent

Augustus 2019 – Na een negatieve ‘bevalervaring’ bij ons eerste kind, waren wij vastberaden het anders te gaan doen bij ons tweede kind. We besloten een doula te zoeken en kregen de gouden tip om contact op te nemen met Maartje. Met haar enorme hoeveelheid energie, positiviteit, liefde, kennis en empathisch vermogen, hadden wij aan haar een ontzettend goede en fijne doula.

Al tijdens de zwangerschap was de begeleiding van Maartje van grote waarde voor ons. Ondanks dat dit voor ons de tweede zwangerschap was, konden wij nog heel veel van haar leren over zaken als voor- en nadelen van thuis dan wel in het ziekenhuis bevallen (Maartje heeft veel kennis van de medische setting!), natuurlijke manieren om de bevalling op gang te brengen, alternatieve methodes van pijnbestrijding en de keuzevrijheid die je (soms buiten de protocollen om) als barende vrouw hebt. Door alle kennis die ons werd aangedragen, gingen wij veel beter voorbereid de bevalling tegemoet. Bovendien kon ik een hoop loslaten, omdat ik wist dat Maartje tijdens de bevalling (opnieuw) de informatie en overwegingen aan zou dragen die op dat moment van toepassing zouden zijn. Zij zou meedenken en handelen waar nodig. Zo hoefde ik niet precies op alle scenario’s voorbereid te zijn en kon ik – control freak dat ik ben – mij meer focussen op het nu, De angst nam af en het vertrouwen in een betere bevalling dan de eerste groeide. Wat ik vooraf nooit had gedacht, was dat ik gaandeweg zelfs een thuisbevalling aan ging durven. De positieve houding van Maartje tegenover de bevalling (‘Ik heb er zin in!’) hielp hier zeker ook bij.

Tijdens de bevalling, die uiteindelijk toch in het ziekenhuis plaatsvond, heeft Maartje ervoor gezorgd dat er zo weinig mogelijk verschillende gezichten (ziekenhuispersoneel) aan mijn bed verschenen. Zij creëerde zo de rust en veiligheid die ik nodig had om mij zoveel mogelijk te ontspannen. Daarnaast coachte zij mij op positieve gedachten en hielp zij mij op eigen kracht te bevallen (zonder pijnbestrijding). Het was van grote meerwaarde dat zij mijn verhaal en wensen kende, zodat zij mij kon helpen daar dichtbij te blijven – ook wanneer ik in het moment van de hevige pijn anders leek te willen. Haars continue aanwezigheid tijdens de bevalling was bovendien ontzettend belangrijk voor mij. Waar ziekenhuispersoneel vaak in- en uitloopt, is een doula continu bij je.
Mede dankzij Maartje kijken wij nu positief terug op de bevalling van ons tweede kind!
 

Renske&Ad, november 2018:
Maartje is geweldig! Een topvrouw en een super fijne, professionele zorgzame DOEla! Ik vond de bevalling een spannende “onderneming”, maar met Maartje kreeg ik meteen vertrouwen en rust. In alles voel je dat Maartje dit vak doet met alle liefde en aandacht. Ze heeft veel kennis van zaken, veel humor en aandacht voor je persoonlijke wensen. De ‘Duracell doula’ had ik over haar gelezen; dat vond ik wel een grappige omschrijving. Maartje heeft inderdaad heel veel positieve energie, en haalt alles uit de kast om je zo goed mogelijk te helpen. Er komt echt iemand binnen! En wat ik wel fijn vond om te merken dat ze ook de rust kan bewaken als dat nodig is, zoals tijdens de bevalling.

Waarom koos ik voor een doula? Ik had ook een heel goed gevoel bij de verloskundige praktijk 101, maar vond het een rustgevend en zeker gevoel om ook een doula naast mijn zijde te hebben tijdens het belangrijkste moment in mijn leven. Je weet niet welke verloskundige naast je bed staat, of ze wel bij de hele bevalling aanwezig kan zijn, en of ze voldoende rekening zouden houden met mijn wensen tijdens de bevalling. Ik wilde zo min mogelijk (medisch) ingrijpen en zo veel mogelijk meditatief bevallen, en had daarvoor ook Hypnobirthing -cursus gedaan. Na een intake gesprek voelde ik: Maartje is top! Bevallen is een grote onzekerheid en proces van overgave, en met Maartje naast mijn zijde kon ik meer loslaten en ontspannen. Ik vond het dan een kadootje dat ze tijdens de hele zwangerschap zo betrokken was bij ons. Ik kon een band met haar opbouwen, haar altijd sms-en met vragen en onze persoonlijke wensen en grenzen uitgebreid bespreken. Van te voren hadden we alles goed doorgesproken en dankzij de extra begeleiding, had ik het gevoel dat ik heel goed was voorbereid. Maartje bood veel steun en lichtheid, vooraf, tijdens en erna. Bijvoorbeeld toen mijn vriend plotseling een hernia-aanval kreeg toen ik ruim 40 weken zwanger was. Hij moest een paar dagen plat op bed liggen, dus als er op dat moment weeën waren gestart, had hij niet eens mee naar het ziekenhuis gekund. Lichte paniek, maar een gesprek met Maartje gaf rust en verlichting. Op haar advies haalden we een opblaasbaar bevalbad in huis, en kon ik ontspannen in de situatie, en openstaan voor de optie om thuis te bevallen. Gelukkig herstelde mijn vriend vlak voor de bevalling en op 9 april konden we ons mooie jongetje in onze armen sluiten. Tijdens de bevalling gaf Maartje duidelijke aanwijzingen, peptalk en extra kracht op de momenten dat het nodig was. Ze had me de geboorte TENS aangeraden en dat gaf echt heel VEEL verlichting tijdens de ontsluitingsfase! Maartje en onze verloskundige Nicolien vormden samen echt een topteam en ik ben zonder medisch ingrijpen bevallen, en kon veel hypnobirthing-technieken toepassen, precies zoals ik wenste. Ik vond dat een fijn en veilig gevoel dat Maartje er van begin tot eind bij was, en kijk terug op een hele mooie krachtige ervaring.

Ook haar uitgebreide verslag erna was een zeer aangename verrassing. Tijdens de bevalling zat ik een roes, dus het was heel fijn om erna een (foto)verslag te krijgen met details die ik zelf helemaal was vergeten. En ze blijkt ook nog een keer topfotograaf te zijn! Ik had Maartje gevraagd om foto’s te maken, en het geeft een prachtige herinnering van de geboorte en eerste minuten met zijn drieën. Dank, dank dank Maartje, je bent een topper!

Voor anderen: gun jezelf dat kadootje en neem een DOEla in de arm, en in het bijzonder Maartje!

Ad, partner van Renske, november 2018: Maartje was voor mij een enorme bron van kennis. Vooral in de gesprekken voor de bevalling heb ik een hoop opgestoken wat bij de bevalling van pas kwam. Een doela is echt een kadootje, een privé begeleidster voor het laatste stuk, en Maartje is dan ook nog eens een hele leuke! Ze heeft een heel hoog energieniveau, en loopt over van enthousiasme, maar bij de bevalling zelf gaf ze ons alle ruimte om met z’n 2-en de bevalling te beleven. Heel fijn! Voor mij was Maartje top, concreet, met goede suggesties, een bron van kennis, totaal niet zweverig, en een sfeer verhogende persoonlijkheid.

Sanne, over een privé cursus “Gewoon Bevallen”, november 2018:
Van te voren was ik erg benieuwd of mijn vriend zich open zou stellen voor alle informatie en of hij alles van je zou aannemen. Hij kan nogal sceptisch zijn…
Jouw relaxte manier van doen met ruimte voor veel humor en met praktische tips was precies waar ik op had gehoopt. Ook voor mijn vriend was dit de juiste aanpak, dat heb je perfect aangevoeld! Waar hij voorheen de hele tijd zei; ‘Tja, jij moet het doen en ik hoor wel wat je wilt’, begrijpt hij nu denk ik beter dat ook hij een hele belangrijke rol heeft bij de bevalling. We hebben de sessie beiden erg positief ervaren en het geeft mij veel rust dat we nu allebei dezelfde informatie hebben met betrekking tot de bevalling. Ik verwacht dat het me nu beter zal lukken om mijn vriend zijn rol als ‘rots in de branding’ te laten pakken en zelf de boel een beetje los te laten. Het heeft me echt meer vertrouwen gegeven in hem en ons samen tijdens de bevalling! Mijn vriend vond het vooral ook heel fijn dat hij praktische tips van je kreeg waarmee hij mij kan helpen tijdens de bevalling.
Heel veel dank daarvoor! Ik ga je zeker aanbevelen bij vrienden en vriendinnen om ons heen!

Esmeralda&Martijn, juni 2018:

Maartje, wat een onvergetelijke week! Ik zit op en top in de kraambubbel en laat ons ongegeneerd vertroetelen, maar we landen ook weer een beetje op aarde. Wat is je naam thuis al vaak gevallen. Ik kijk terug op een mooie bevalling mede dankzij jouw support. Je bent fantastisch voor ons geweest. Onze zoon doet het bovendien zo goed en is een schatje & een tevreden baby. Kraamhulp en verloskundige zijn onder de indruk van zijn drinkkwaliteiten. Ik moet alleen even door de stuwing bijten en dan gaat het lukken (gaat al beter). Dankjewel voor je inzet!

Olivier, partner van Malu, april 2018:
Via succesverhalen van goede vrienden had ik het bestaan van doula Maartje vernomen. Zodoende besloten mijn vriendin en ik om tijdens de bevalling van ons eerste kindje haar in de arm te nemen. Hier hebben we gedurende het hele traject geen moment spijt van gehad.
In de aanloop naar de bevalling hebben we met haar uitvoerig gepraat over onze wensen, onze angsten en ‘ons’ in het algemeen met betrekking tot de zwangerschap en bevalling. Hieruit vloeide ons op maat gemaakte bevallingsplan. Hierbij gaf ze meteen de wijze levensles dat we niet te rigide moesten vastklampen aan hetgeen we wilden omdat het vaak toch anders gaat.
Ook kregen we veel oefeningen waarmee we ons zowel lichamelijk als mentaal konden weren tegen de ongemakken van de zwangerschapsperiode en tijdens de bevalling zelf. Hierin ging het uiteraard met name om de ongemakken van m’n vriendin maar ik werd hier goed in betrokken, zodat ik niet als een zoutzak langs de zijlijn hoefde toe te kijken.
Maartje gaf aan te werken volgens het principe dat van de dingen die ze behandelt 90% evidence based is, wat ik persoonlijk erg prettig vond. De overige 10% heeft ze persoonlijk goede ervaring mee. Vaak kregen we na een sessie een enthousiaste mail met een hele buts aan artikelen waarin we konden nalezen over de gebruikte technieken.
Maar waar Maartje werkelijk excelleerde was de bevalling. Ze was onze belangenbehartiger. Ze maakte inzichtelijk wat de keuzes waren wanneer artsen dit niet deden. Ze maakte zich hard wanneer mijn vriendin even wat tijd nodig had om te wennen aan bijvoorbeeld een infuus terwijl de arts gewoon praktisch door wilde met de behandeling. Ze zorgt er voor dat de moeder niet slechts het gereedschap is waarmee het kind ter wereld moet worden gebracht, maar dat er ook rekening gehouden wordt met de gevoelens en ervaringen tijdens de bevalling, zodat beide ouders zonder PTSS de kraamweek in kunnen (bij wijze van spreke uiteraard).
Daarnaast was ze een onmisbare coach. Toen mijn vriendin een ruggenprik kreeg mocht ik niet mee naar de verkoever, nabij de operatiekamer (in verband met de privacy van de mensen die daar liggen). Aangezien Maartje de huis-doula van het ziekenhuis is, heeft zij dat privilege wel en heeft m’n vriendin in de verkoever door de heftigste pijn geloodst tot de anesthesioloog kwam. Ze voelde goed aan waar wij behoefte aan hadden en op welke vlakken wij het beste gesteund konden worden. Ze heeft mij als partner ook goed voorbereid hoe ik mijn rol het beste kon invullen zodat ik, hoe nederig en minimaal ook, toch maximaal heb kunnen bijdragen aan de geboorte van onze dochter.

Rina&Mathijs, oktober 2017:
Maartje heeft ons begeleid tijdens mijn tweede zwangerschap. Tijdens mijn eerste zwangerschap kreeg ik een complicatie (zwangerscholestase) en werd ik ingeleid, dit leidde uiteindelijk tot een keizersnede. De teleurstelling en herstel hiervan waren een behoorlijk valse start van het moederschap. Tijdens mijn tweede zwangerschap wilde ik het helemaal anders aanpakken en het allerliefst een keizersnede vermijden. Ik dacht daarom aan een doula, vanuit alle hoeken kreeg ik Maartje aangeraden. Mijn man en ik hadden aanvankelijk ook best wat twijfels. Wat voegt een doula toe als het toch een ziekenhuis bevalling wordt? Overvleugeld ze de rol van mijn man niet? Is dit niet te elitair?
Voor ons beide gold dat na de eerste ontmoeting met Maartje en gaandeweg nog meer deze twijfel volledig werd weggenomen. Maartje is de perfecte combinatie van positieve lieve energie, bakken met kennis en ervaring en een mamabeer die voor je opkomt waar nodig. Haar steun tijdens mijn zwangerschap en uiteraard tijdens de bevalling is oprecht een van de beste keuzes die ik heb gemaakt voor mezelf en voor mijn dochter. Vanaf het begin voelde ik me gehoord en empowered als zwangere, ik voelde me gesteund mijn intuïtie te volgen om waar mogelijk de setting voor mijn bevalling te creëren die voor mij het prettigst voelde. Ook was er veel ruimte om mijn eerste bevalling en de nasleep daarvan te verwerken en beter te begrijpen. Hierbij waren Maartjes kennis van de werkwijze binnen ziekenhuizen en medische trajecten zeer waardevol. Het is bijzonder een doula te vinden die juist binnen de medische setting de rust en ruimte kan creëren voor het natuurlijke bevallingsproces. Ik gun elke zwangere (en haar partner) een doula als Maartje!

Winnie&Wim, mei 2017:
Ik heb bij mijn tweede bevalling ervoor gekozen om op zoek te gaan naar een Doula. Ik had hier geen ervaring mee in mijn omgeving en ik voelde me twijfelachtig over deze keuze omdat ik bang was dat het overdreven zou zijn of bijna chique te noemen. Mijn drijfveer ervoor was echter dat ik graag een bevalling wilde ervaren zoals het “bedoeld” is, een bevalling met zo min mogelijk ingrepen van dokters, verloskundigen en al helemaal met zo min mogelijk medicijnen.
Het aantal bevallingen in je leven is zo gering, en het is zo’n indrukwekkende ervaring, ik wilde graag dat ik bij deze tweede keer al het positieve en goede eruit zou halen wat mogelijk was.
Maartje leerde ik twee jaar ervoor kennen bij de partnerlessen over bevallen die ik volgde met mijn man.
Mijn eerste indruk was dat Maartje erg enthousiast is over haar vak, ze weet veel en is zelfverzekerd over haar werk. Ze heeft een intense energie die mij in eerste instantie ook liet twijfelen of ik zoveel bruisende energie wel aan zou kunnen bij mijn bevalling. Ik vertrouwde er echter op dat Maartje zich aan zou passen aan de situatie en dit is ook helemaal juist gebleken. Bij onze eerste afspraak samen met mijn man wist ik ook meteen dat het de beste keuze was om met Maartje samen deze bevalling te gaan doen.
We hebben in het voortraject elkaar regelmatig gezien samen met mijn man. We hebben denk ik echt alles besproken rondom de eerste bevalling en alle hoop, alle angsten en alle twijfels over de komende tweede. Ook liet Maartje mijn man en ik als koppel nog beter samenkomen, en ze weet op een mooie manier een band te creëren vooraf tussen ons drieën die zo waardevol voor me was tijdens de bevalling zelf.
Door Maartje is mijn gevoel over de tweede bevalling geworden zoals ik gehoopt had. Ik heb door haar ervaren hoe het “hoort” om te bevallen. Ze hielp me los te komen uit mijn hoofd, ze hielp mijn man zich op te stellen als de steun en begeleider die ik nodig had. Ze was er samen met mijn man voor mij bij elke wee en bij elke twijfel. Ik heb me heel dierlijk gevoeld en heel erg gesteund.
In gesprekken met andere vrouwen heb ik gemerkt dat velen zich erg alleen voelden bij hun bevalling, iets wat ik heel goed begrijp. Bij deze heb ik me echter de hele tijd echt als een team gevoeld, en dat was voor mij heel fijn.
Ook heb ik veel veiligheid ervaren door de aanwezigheid van Maartje. Ik vertrouwde haar, wat er bijvoorbeeld voor zorgde dat ik meeging in haar plannen om veel te blijven bewegen en variatie op te zoeken in het opvangen van de weeën. Dit is iets wat toch bijzonderder is dan het opgeschreven lijkt.
Het veranderen van houding is pijnlijk en vermoeiend, en ook eng omdat je niet weet of het houdbaar wordt op de volgende manier. Ik denk dat ik me zo goed heb kunnen laten leiden door Maartje omdat ik haar volledig vertrouwde.
Alle manieren die ze me aangeboden heeft hebben ook echt gewerkt en de hele bevalling, zo goed als mogelijk was, laten verlopen.
Ik ben enorm blij dat ik mijn twijfels heb laten varen en ervoor gekozen heb met Maartje erbij te bevallen.
Ik ben ervan overtuigd dat anders deze bevalling erg hetzelfde was verlopen als de eerste en ik toch in het medische circuit terecht was gekomen van protocollen en pijnstilling. Ik heb een ervaring erbij die heel positief voelt en heel krachtig, en dat is zeker weten dankzij Maartje.

M. partner van J., april 2017:
Aan alle mannen die denken dat ze weten wat ze te wachten staat: forget about it! Vergeet de verhalen die je hoort, wat er in boeken te lezen valt of in een cursus verteld wordt. Het verloop van een bevalling laat zich niet voorspellen en er vanuit gaan dat het allemaal vanzelf goed komt is helaas gezegd erg naïef. Zonder de juiste begeleiding kan je van een enorm koude kermis thuis komen. Maartje neemt natuurlijk niet de bevalling over, maar ze is een onmisbare versterking van het team voor jou en je partner. Wees nieuwsgierig en sta ervoor open; neem contact op met Maartje en de rest wijst zich vanzelf.

Loes&Thijs, april 2017:
Maartje heeft ons tijdens 2 zwangerschappen ontzettend goed geholpen om in overleg met het ziekenhuis te komen tot een geboorteplan dat zowel rekening hield met de protocollen van het ziekenhuis als met onze wensen. Bij beide bevallingen heeft dit mede dankzij haar heel goed uitgepakt en we kijken heel tevreden terug op de ervaringen. Tijdens de bevallingen zelf zorgde Maartje ervoor dat we goed wisten wat ons te wachten stond, wat de opties waren en hielp ze ons met houdingen en oefeningen om de bevalling zo voorspoedig mogelijk te laten verlopen.
Wat ik heel fijn vond aan de begeleiding van Maartje is dat ze nooit haar mening opdringt. Ze hielp ons om de opties met hun voor- en nadelen helder te krijgen, maar liet de uiteindelijke beslissing bij ons, hoe moeilijk we sommige beslissingen ook vonden.
Ik zou Maartje omschrijven als een open minded, vrolijke, zelfverzekerde Doula met heel veel vakkennis die van beide bevallingen voor ons een feestje heeft gemaakt.
We hebben intuïtief voor Maartje gekozen. We hadden een klik en veel lol tijdens het kennismakingsgesprek en we zagen haar wel aan mijn bed tijdens de bevalling. Hiervan hebben we geen moment spijt gehad en bij de volgende zwangerschap was Maartje dan ook een van de eerste die het hoorde om er maar zeker van te zijn dat ze ons weer kon begeleiden.

Jolita&Emiel, augustus 2016:
Maartje is mijn Doula geweest voor mijn tweede bevalling. De eerste deed ik zonder Doula en werd een spoedkeizersnede en dat wilde ik dit keer voorkomen. Maartje heeft mijn man en mij goed voorbereid en bijgestaan tijdens de bevalling waardoor ik de bevalling kreeg die ik graag wilde, in bad en zonder pijnstilling. Haar hulp heeft erg goed geholpen ook tijdens de momenten waarop het minder goed leek te gaan. Ik ben ervan overtuigd dat de kraamtijd nu ook veel rustiger en makkelijker is door de snelle en rustige bevalling die ik gehad heb. Ik kan iedereen Maartje aanraden als Doula!

Brechje, mei 2016:
Maartje vragen om me te ondersteunen tijdens mijn bevalling is de beste keuze die ik de afgelopen tijd heb gemaakt. Als single mom wilde ik graag een doula omdat ik behoefte had aan een deskundig vertrouwenspersoon. Het werd Maartje voor mij omdat ze een aantal kwaliteiten in zich heeft verenigd die je als vrouw graag naast je bed of baarkruk wilt hebben: deskundig, assertief en heel lief.
Maartje weet alles over de praktische kant van bevallen. Ze maakt je in zes gesprekken wegwijs in wat je kunt verwachten en bombardeert je desgewenst met informatieve artikelen over de voor- en nadelen van pijnbestrijding, verschillende bevalstadia en de (on)zin van perineum massage. Ook is ze goed op de hoogte van het bevalbeleid van de verschillende Amsterdamse ziekenhuizen.
Persoonlijk heb ik veel gehad aan de gesprekken voorafgaande aan de bevalling waarin we naast al die kennisoverdracht ook een vertrouwensband opbouwden. Dat laatste bleek essentieel omdat een bevalling altijd anders loopt dan gepland. (les 1!)  Mijn beste maatje kon er wegens familieomstandigheden op het laatste moment niet bij zijn. En de bevalling was wat lastiger dan vooraf gedacht. Toch voelde ik dat ik op Maartje kon vertrouwen. Zij bewaakte mijn wensen in het ziekenhuis, stond uren met me onder de douche en legde zelfs ’t koppie van mijn aankomend kleintje recht met ’n aantal hip squeezes. Met engelengeduld en met een engelengezicht – waar ik me tijdens pittige momenten aan optrok –  heeft Maartje me door de bevalling heen geloodst. Wat ik belangrijk vind, is dat ik achteraf gezien niets is dat ik anders had willen doen. Ik kan terug kijken op een prachtige bevalling waar ik Maartje heel dankbaar voor ben.

Julia&Max, maart 2016:
Ik heb Maartje gecontacteerd toen ik rond de 30 weken zwanger was van mijn tweede kindje. Toen zag ik erg op tegen mijn bevalling omdat de eerste traumtisch verliep. Het klikte meteen met Maartje, ook voor mijn man die eerst sceptisch was over een doula. De ontmoetingen met Maarje waren altijd heel intensief: we hadden het over verdriet verwerken, geluk vieren, en heel uitgebreid over het bevalplan, dat erg belangrijk werd in de laatste weken van de zwangerschap en tijdens de bevalling. Maartje liet me ook op de bal hoppen en op de bank oefeningen doen om mijn babytje in een ideale positie te brengen (wat ook gebeurde) en verzorgde mij met heel veel goede texten over onderwerpen rond de bevalling. Toen ik Barbamama leek met 42 weken vroeg ik Maartje om wat inleidings-trucs en een paar uurtjes na een speciale acupressur-massage begonnen spontaan de weeën. Maartje was uiteindelijk bijna 24 uur aan onze zijde in het ziekenhuis en ging pas weg toen ik mijn kindje in mijn armen hield. Dankzij alle voorbereiding met Maartje had ik een idee over wat mogelijk zou kunnen gebeuren, wat ik wilde en niet en kon ik iedere medische interventie met haar rustig overleggen. Zoals mijn man eens zei heeft Maartje geen eigen agenda, zij steunt jou gewoon in jouw eigen keuzes, voor en tijdens de bevalling.
Hoewel het helaas weer een keizersnede werd kijk ik dankzij Maartje heel anders op mijn tweede bevalling terug dan op mijn eerste. Als we nog een kindje krijgen ben je in ieder geval geboekt!

Caat&Frans, maart 2015:
“Van twee centimeter tot twee uur na de bevalling een expert bij je die en precies weet wat je voelt, wat je wanneer moet doen, humor heeft en zo veel vertrouwen geeft dat mijn man ik terugkijken op een in alle opzichten droombevalling! Lieve Maartje oneindig veel dank!!”