Wat is een doula?

Doula is een woord dat je misschien niet kent. Toch bestaat het al decennia. Het is te herleiden naar oud Grieks, waar het niets anders dan “helpende vrouw” betekende. Het vak van doula heeft haar huidige vorm gekregen in Amerika in de jaren ’80. In Nederland noemen we een doula ook wel een zwangerschaps- of bevallingscoach. Zij is onderdeel van het geboorteteam, waaronder ook de verloskundige, de partner en eventueel de kraamhulp vallen. Een doula is niet medisch eindverantwoordelijk. Bij een thuisbevalling is dat de verloskundige, bij een ziekenhuisbevalling uiteraard de medische staf.

Waarom en voor wie is een doula?

Of je bevalt van je eerste kindje en daar onzeker over bent, of juist gaat bevallen van een volgend kindje, een doula heeft altijd nieuwe informatie voor je. Misschien ben je erg ontevreden over je eerste bevalling en wil je het nu helemaal anders doen. Misschien heb je een bepaald soort angst voor deze bevalling, die je moeilijk zelf beredeneren kan. Als jouw doula leer ik graag je verhaal kennen en denk ik met jou (en je partner) mee.

Een doula veroordeelt je niet om de keuzes die je maakt. Het is jouw lijf, jouw baby en als jouw doula vertrouw ik erop dat je in staat bent om de best mogelijke beslissingen zelf te nemen.Ik draag oplossingen aan, ondersteun je als je bang bent en ben er voor je als je denkt dat je het niet meer aan kan. Ik ondersteun je als je huilt, boos bent, irrationeel of onaardig. Ik ondersteun je in je geluk. Ik ben er voor je.

Een doula assisteert zowel bij thuisbevallingen als in het ziekenhuis. Als jouw doula ben ik het vaste gezicht en wijk ik niet van jouw zijde. Ik stimuleer je om te vragen wat je nodig hebt, of probeer in te schatten wat je bedoelt als je alleen nog maar wil zuchten. Ik kan niet garanderen dat de geboorte van je kindje makkelijk zal zijn. Bevallen is hard werken, of je nou een doula inhuurt of niet. Het is onvoorspelbaar, ook als je je heel goed hebt voorbereid. Als jouw doula zal ik je helpen je eigen keuzes zo helder en onderbouwd mogelijk te maken, zodat je bevalling niet ten koste gaat van je eigen kracht. Ik streef ernaar je een positief gevoel te geven over de bevalling, hoe deze ook verlopen is. Zo maak je samen met je kind (en partner) een gelukkige start.

Bel of mail me voor een vrijblijvend intake gesprek om te kijken of ik jouw doula kan zijn!

Wat doet een doula?

Een doula begeleidt het hele zwangerschapsproces van week twintig tot en met de eerste periode na de geboorte. Elke zwangere vrouw heeft andere wensen en behoeftes. Mijn werkwijze past zich daar op aan.
De volgende onderwerpen zullen zeker besproken worden :

  • Je wensen en verwachtingen rondom de bevalling door het schrijven van een geboorteplan.
  • Wat te verwachten van een ziekenhuiscontrole, echo, of routinebezoek bij je verloskundige.
  • Wanneer je me belt als de bevalling begonnen is.
  • Optimal Fetal Positioning (OFP) door middel van Spinning Babies technieken.
  • Wat te doen bij stuitligging (traditioneel Chinese moxa behandeling, polariteitsmassage, Spinning Babies- en yoga-oefeningen) vanaf week 35.
  • Overtijdsbehandeling (vanaf week 41) met massage en acupressuur in combinatie met aromatherapie, homeopathie, yoga-oefeningen en ontspanningstechnieken.
  • Fysieke en emotionele ondersteuning tijdens de bevalling, pijnverlichting.
  • Partner-ondersteuning.
  • Massage, acupressuur, verzorging, aromatherapie en homeopathie tijdens de bevalling.
  • Bevallen thuis of in het ziekenhuis.
  • Bevallen in het ziekenhuis met pijnstilling en/of alternatieven voor pijnstilling.
  • Begeleiding voor, bij en na geplande of noodzakelijke operatie, zoals keizersnede.
  • Het post-partum persoonlijk bevallingsverslag met tijdstippen, belangrijke gebeurtenissen en foto’s als dat in je pakket zit of als je dat los hebt bij besteld.
  • Yoga-houdingen en ademhalingsoefeningen volgens de Birthlight methode.

Het is in verschillende wetenschappelijke onderzoeken bewezen dat de aanwezigheid van een doula de bevalling spoediger laat verlopen en dat deze met aanzienlijk minder medische interventies gepaard gaat. Als je hier meer over wil weten, dan kan ik je aan aantal artikelen hierover opsturen. Bel of mail me en vermeldt dat je graag deze artikelen ontvangt!

Verschil tussen doula en verloskundige
Het antwoord op de vraag of een doula nodig is, als je tenslotte ook al een verloskundige of gynaecoloog bezoekt, ligt voor elke vrouw anders. Jij bepaalt of je het prettig vindt dat er extra tijd aan jou en je kindje wordt besteed. Een doula is je vaste aanspreekpunt en is er exclusief voor jou, zij zal niet van je zijde wijken. Bij zowel een ziekenhuis als verloskundigen-praktijk bestaan er wisseldiensten, dat zal je met een doula niet snel gebeuren. Dit is jouw bevalling, niet beïnvloed door een agenda van de dienstdoend arts of verloskundige. Jij bent het middelpunt en het belangrijkste. Binnen een praktijk of een ziekenhuis spelen er vaak meerdere belangen. Een doula bewaakt die van jou (en je partner).

Een doula is benieuwd naar je meest eerlijke, diepgevoelde verwachting of angst. Er bestaat geen “goed” of “slecht” antwoord op een vraag, alleen jouw antwoord. Een doula helpt om je bevalling zoveel mogelijk te laten verlopen zoals jij het bedacht had. Zij helpt je herinneren aan je voornemens en wensen en kan je helpen bij pijnverlichting als je graag een thuisbevalling wilt zonder medicatie. Maar zij is er ook voor je als je besluit dat je liever in het ziekenhuis bevalt, met alle vormen van medicatie die daar voorhanden zijn. Mocht een (urgente) medische interventie nodig zijn, dan kan een doula je in heldere taal uitleggen wat er aan de hand is en waarom de medische staf die keuze maakt en welke opties jij hebt. Ook al houd je graag alles onder controle, je bevalling heb je maar tot op bepaalde hoogte in eigen hand. Je doula kan je helpen met loslaten van je zorgen en de verbindende factor zijn tussen jou en je partner of tussen jou en het medisch personeel.

Zwanger? Neem vrijblijvend contact met mij op.

Contact