Een gelukkige, gezonde zwangerschap heb je maar ten dele zelf in de hand. Een aantal zaken overkomt je eenvoudig gewoon. Als jouw doula help ik je te begrijpen wat er met je lijf en emoties gebeurt en wat je kindje in je buik doormaakt.  Daarnaast kan ik je begeleiden wanneer je het moeilijk vindt om aan je partner of je familie uit te leggen waarom jij doet wat je doet.

Voor de bevalling

Tijdens je zwangerschap spreken we bij jou thuis af te en nemen we alles door wat je op dat moment wilt weten. We hebben het over je bevallingswensen en verwachtingen en ik geef praktische tips. We werken samen aan je beval-plan en formuleren zo helder mogelijk. Als je dat prettig vindt, kan ik je een ontspannende hoofd-, schouder-, voet- en nekmassage geven. Ook combineer ik een polariteitbehandeling met de traditioneel Chinese medische (TCM) cupping techniek. Als je specifieke uitleg wil over deze technieken, dan verzoek ik je vriendelijk om contact met me op te nemen. Tijdens elke sessie geef ik je houdingsuggesties voor zowel voor, tijdens als na de bevalling en kunnen we samen ook een serie yoga-oefeningen doen (eventueel met behulp van de yogabal). Je krijgt een post partum prep meeting, zodat je goed vorbereid word op de periode na je bevalling en er is een partner meeting zodat ik ook echt tijd heb voor de wensen en angsten van jouw partner.

Hoe vaak we afspreken is afhankelijk van jouw wensen en het pakket dat je kiest. Samen gaan we dit avontuur aan. Elke bevalling is uniek, zowel voor mij als voor jou en alle anderen die jij tijdens je zwangerschap en bevalling zal ontmoeten. Het is aan jou om je zo goed mogelijk voor te bereiden. Zoek de hulp die jij denkt nodig te hebben op deze spannende reis. Ik zal je in een aantal sessies leren kennen en je wensen goed inprenten. Ik zal je altijd eerlijk vertellen als iets niet haalbaar is.

Neem deel aan een goede cursus, informeer je over de verschillende bevallingsopties en zorg goed voor je lijf en geest. Ik ondersteun je op je pad. Als je mij als je doula boekt, dan krijg je korting op je deelname aan de ‘Gewoon Bevallen’ partner workshop, die ik samen met andere geboorteprofessionals ontwikkeld heb en ook op mijn doula services als je eerst de workshop gevolgd hebt.

Over bevallen in Nederland kan ik je alles vertellen en ik kan je doorverwijzen naar allerhande specialisten, mocht dat nodig zijn. Ik weet veel over het krijgen van een kindje, maar ik beval niet van jouw baby. Ik kan verschillende houdingen suggereren en je helpen herinneren aan alles wat je hebt geleerd om te kunnen gaan met de heftigheid van een bevalling. Jij zal het zelf moeten doen. Ik ondersteun je, moedig je aan en zal er voor je zijn. Ik zal je zeker aansporen helder te communiceren, zelfs tijdens moeilijke momenten. Als je geen zin hebt om te praten kan ik alleen maar proberen je gedachten te lezen. Pas als jij je openstelt, kan ik er echt voor je zijn.

Birthlight Yoga

Ik werk volgens de Birthlight yoga methode. Birthlight streeft naar een bevalling met zo min mogelijk medische interventies. De nadruk bij deze methode ligt op het fysieke en emotionele welbevinden van een zwangere vrouw, zodat zij haar bevalling in kalmte en met vertrouwen tegemoet ziet. Dit doen we door een geleide meditatie, die je leert te ontspannen en stil te staan bij wat je meemaakt. Ook leer je een aantal houdingen om je ontsluiting te bespoedigen. We werken aan het verstevigen van spieren in bekkenbodem, rug en benen om je veranderde gewichtsverdeling te kunnen opvangen. Je zal ademhalingstips krijgen die kunnen helpen je weeën op te vangen.

Ik hou vast aan het begrip ‘Mothering the Mother’, volgens Birthlight en mij een essentieel uitgangspunt om een zwangere vrouw voor te bereiden op het zorgen voor haar baby.

Ik geef de ‘Gewoon Bevallen’ partner workshop aan stellen die erin geïnteresseerd zijn samen een positieve beval ervaring te creëren.
Mocht je liever in een privé-sessie de basisbeginselen van Birthlight zwangerschapsyoga leren, dan kan dit natuurlijk ook. De privé-sessies geef ik bij jou thuis, op een rustig moment.

Optimal Fetal Positioning door Spinning Babies technieken

Nadat ik in 2015 getraind ben door Spinning Babies instructeur en collega doula Jennifer Walker, heb ik deze oefeningen toegevoegd aan de prenatale meetings in alle pakketten. Door je te focussen op de optimale positie van je kindje zowel voor als tijdens de bevalling heb je kans op een snellere, minder pijnlijke bevalling. We zullen met deze technieken gaan werken in het 3e trimester van je zwangerschap. Kijk eens op de website www.spinningbabies.com voor meer informatie en wat deze oefeningen voor jou zouden kunnen betekenen.

Tijdens de bevalling

Tijdens de voorweeën houden we contact en kom ik naar je toe wanneer het nodig is. Elvira komt, als ik niet kan! Tijdens je actieve bevalling is je doula er continu, en helpt zij je herinneren aan ademhalingstechnieken en pijn-verlichtende houdingen. We verzorgen je met naar wens massage, acupressuur, aromatherapie en homeopathie, zodat jij zoveel mogelijk in je eigen kracht kan blijven. Ook ondersteunen wij je partner met zijn/haar emoties rond de bevalling en met massagetechnieken – om toe te passen op jou. We beschermen de rustige sfeer om prettig in te kunnen bevallen.

Mocht je pijnstilling willen, dan zorgen we ervoor dat je lijf en geest meewerken met een spoedige ontsluiting. Elke vorm van pijnstilling gaat gepaard met verschillende ziekenhuisregels en elke vrouw reageert anders op medicijnen. Doordat we goed op de hoogte zijn van alle protocollen, kunnen wij in overleg met het ziekenhuispersoneel de best mogelijke behandeling nastreven, voor jou en voor je kindje. De pijnstilling stopt jouw harde werk niet. Wij helpen je lijf en geest herinneren wat te doen, in de rust die pijnstilling kan bieden. We herinneren het geboorteteam aan jouw bevallingswensen. In overleg creëren we een zo prettig mogelijke omgeving, waarin jij je veilig en gerespecteerd voelt..

Als een (spoed-)operatie noodzakelijk is, dan blijven wij bij je op de O.K., mits de anesthesist het goed vindt. Een keizersnede is een pittige operatie en we kunnen je goed begeleiden tijdens en na de ingreep. Nadat je kindje geboren is en met je partner uit de koude OK weg moet, zal jij nog op de operatietafel blijven. Als doula houden we je dan op de hoogte, en geven we je extra rust en aandacht.

Bij een geplande keizersnee bieden we extra hulp. We kunnen bij het operatieteam aandringen op een zo “gentle” mogelijke sectio. Deze “gentle cesarean” wordt nog niet in elk ziekenhuis gegeven, en is relatief nieuw in Nederland. Ze probeert een natuurlijke baring zo veel mogelijk te benaderen. De moeder mag haar kindje na geboorte continu op haar borst houden. Mocht je hier meer over willen weten, stuur me dan een berichtje.

En natuurlijk nemen we ook foto’s en/of korte filmpjes. We respecteren jouw wensen over wat je wel en niet in beeld wil zien.

Na de bevalling

Binnen twee weken na je bevalling waar ik als Geboorte Doula bij aanwezig ben geweest kom ik langs om te kijken hoe het met je gaat: dit is het postpartum bezoek. En als Elvira bij je bevalling was, dan komt zij uiteraard langs voor deze sessie. Er is altijd ruimte voor jouw verhaal en jouw herinneringen én die van ons.

Nadat de kraamhulp weg is en je een aantal weken als nieuwbakken moeder door het leven gaat, neemt het leven weer haar normale vorm aan. Tenminste, dat lijkt zo voor de buitenwereld. Voor jou is echter niets meer hetzelfde. Je bent moeder geworden van een prachtig maar hulpeloos wezentje en dat kan behoorlijk (in)spannend zijn. Je bent alleen thuis met je kindje en je bent nog niet eens halverwege je kraamverlof. Je hebt vragen over de ontwikkeling van je baby, je bent onzeker over de borstvoeding, je bent vergeten hoe de maxicosi ook alweer op de achterbank van de auto gaat, kortom : je kan je soms alleen of onzeker voelen. Ook dan kan ik veel voor je betekenen. Als je daar behoefte aan hebt, kan ik je in een extra sessie voorzien van praktische adviezen en je gezin op weg helpen naar een gelukkige kraamtijd maar dat doe ik dan juist al VOOR je bevallling, rond week 37 om te voorkomen dat je je na de bevalling zo gaat voelen. Dit is de post partum prep sessie. Elvira biedt nog extra aanvullende postpartum services aan, en dan juist NA de bevalling. Een perfecte combinatie, vinden wij. Meer info daarover kan je vinden op http://www.elvirabroersma.nl

Contact na de bevalling

Tegen het einde van je zwangerschap hebben we ongeveer 1x per week contact als ik je Geboorte Doula ben. Tijdens de laatste dagen, spreken we elkaar misschien elke dag wel even. Ik ken waarschijnlijk de namen van je broers of zussen niet, waar je bent opgegroeid, of iets van de andere dingen die je vrienden wel van je weten. Maar tegen de tijd dat je kindje geboren is, hebben wij een band gesmeed die echt is, en hecht en mooi. Na het begeleiden en bijwonen van je bevalling of het verzorgen van jou en je kindje in de postpartum periode zal onze relatie veranderen. Ik vind het geweldig om jouw doula te zijn geweest. Ik vind het fantastisch om je in korte tijd zo goed te hebben leren kennen en dat ik je heb kunnen ondersteunen tijdens een enorm intensieve periode in je leven. Dankje voor je vertrouwen en het delen van je huis, je leven en je bevalling, met mij. Dank dat ik voor je heb mogen zorgen. Elke geboorte raakt mijn hart. Elke bevalling en postpartum periode leert mij een les en ik ben dankbaar voor de ervaring die jij me biedt.

Als ik je bevalling mis…

Je uitgerekende datum is belangrijk voor mijn planning. Ook geven voorgaande bevallingen vaak een goede indicatie voor een volgende keer. Bij je eerste bevalling doet je lijf het werk van anderhalve bevalling. Het bereidt zich als het ware al voor op alweer een nieuw kindje – en dat geldt bij elke geboorte die je lijf doormaakt.

Om te voorkomen dat ik bij meerdere bevallingen tegelijk moet assisteren kan ik per maand maar een beperkt aantal (aanstaande) moeders begeleiden. Mocht ik toch onverhoopt bij meerdere bevallingen tegelijk worden geroepen, dan heb ik de excellente doula Elvira Broersma als back up, en daarnaast hebben we zelfs nog een secundaire back up. Als ook 1 van de 2 back-up doula’s niet op tijd aanwezig kan zijn bij jouw bevalling, dan overleggen we met elkaar wat ik je in de weken na je bevalling aan extra ondersteuning kan bieden.