Een gelukkige, gezonde zwangerschap heb je maar ten dele zelf in de hand. Een aantal zaken overkomt je eenvoudig gewoon. Als jouw doula help ik je te begrijpen wat er met je lijf en emoties gebeurt en wat je kindje in je buik doormaakt.  Daarnaast kan ik je begeleiden wanneer je het moeilijk vindt om aan je partner of je familie uit te leggen waarom jij doet wat je doet.

Voor de bevalling

Tijdens je zwangerschap spreken we bij jou thuis af te en nemen we alles door wat je op dat moment wilt weten. We hebben het over je bevallingswensen en verwachtingen en ik geef praktische tips. We werken samen aan je beval-plan en formuleren zo helder mogelijk. Als je dat prettig vindt, kan ik je een ontspannende hoofd-, schouder-, voet- en nekmassage geven. Ook combineer ik een polariteitbehandeling met de traditioneel Chinese medische (TCM) cupping techniek. Als je specifieke uitleg wil over deze technieken, dan verzoek ik je vriendelijk om contact met me op te nemen. Tijdens elke sessie geef ik je houdingsuggesties voor zowel voor, tijdens als na de bevalling en kunnen we samen ook een serie yoga-oefeningen doen (eventueel met behulp van de yogabal). Je krijgt een post partum prep meeting, zodat je goed vorbereid word op de periode na je bevalling en er is een partner meeting zodat ik ook echt tijd heb voor de wensen en angsten van jouw partner.

Hoe vaak we afspreken is afhankelijk van jouw wensen en het pakket dat je kiest. Samen gaan we dit avontuur aan. Elke bevalling is uniek, zowel voor mij als voor jou en alle anderen die jij tijdens je zwangerschap en bevalling zal ontmoeten. Het is aan jou om je zo goed mogelijk voor te bereiden. Zoek de hulp die jij denkt nodig te hebben op deze spannende reis. Ik zal je in een aantal sessies leren kennen en je wensen goed inprenten. Ik zal je altijd eerlijk vertellen als iets niet haalbaar is.

Neem deel aan een goede cursus, informeer je over de verschillende bevallingsopties en zorg goed voor je lijf en geest. Ik ondersteun je op je pad. Als je mij als je doula boekt, dan krijg je korting op je deelname aan de ‘Gewoon Bevallen’ partner workshop, die ik samen met andere geboorteprofessionals ontwikkeld heb en ook op mijn doula services als je eerst de workshop gevolgd hebt.

Over bevallen in Nederland kan ik je alles vertellen en ik kan je doorverwijzen naar allerhande specialisten, mocht dat nodig zijn. Ik weet veel over het krijgen van een kindje, maar ik beval niet van jouw baby. Ik kan verschillende houdingen suggereren en je helpen herinneren aan alles wat je hebt geleerd om te kunnen gaan met de heftigheid van een bevalling. Jij zal het zelf moeten doen. Ik ondersteun je, moedig je aan en zal er voor je zijn. Ik zal je zeker aansporen helder te communiceren, zelfs tijdens moeilijke momenten. Als je geen zin hebt om te praten kan ik alleen maar proberen je gedachten te lezen. Pas als jij je openstelt, kan ik er echt voor je zijn.

Birthlight Yoga

Ik werk volgens de Birthlight yoga methode. Birthlight streeft naar een bevalling met zo min mogelijk medische interventies. De nadruk bij deze methode ligt op het fysieke en emotionele welbevinden van een zwangere vrouw, zodat zij haar bevalling in kalmte en met vertrouwen tegemoet ziet. Dit doen we door een geleide meditatie, die je leert te ontspannen en stil te staan bij wat je meemaakt. Ook leer je een aantal houdingen om je ontsluiting te bespoedigen. We werken aan het verstevigen van spieren in bekkenbodem, rug en benen om je veranderde gewichtsverdeling te kunnen opvangen. Je zal ademhalingstips krijgen die kunnen helpen je weeën op te vangen.

Ik hou vast aan het begrip ‘Mothering the Mother’, volgens Birthlight en mij een essentieel uitgangspunt om een zwangere vrouw voor te bereiden op het zorgen voor haar baby.

Ik geef de ‘Gewoon Bevallen’ partner workshop aan stellen die erin geïnteresseerd zijn samen een positieve beval ervaring te creëren.
Mocht je liever in een privé-sessie de basisbeginselen van Birthlight zwangerschapsyoga leren, dan kan dit natuurlijk ook. De privé-sessies geef ik bij jou thuis, op een rustig moment.

Optimal Fetal Positioning door Spinning Babies technieken

Nadat ik in 2015 getraind ben door Spinning Babies instructeur en collega doula Jennifer Walker, heb ik deze oefeningen toegevoegd aan de prenatale meetings in alle pakketten. Door je te focussen op de optimale positie van je kindje zowel voor als tijdens de bevalling heb je kans op een snellere, minder pijnlijke bevalling. We zullen met deze technieken gaan werken in het 3e trimester van je zwangerschap. Kijk eens op de website www.spinningbabies.com voor meer informatie en wat deze oefeningen voor jou zouden kunnen betekenen.

Tijdens de bevalling

Tijdens de voorweeën houden we contact en kom ik naar je toe wanneer het nodig is. Tijdens je actieve bevalling ben ik er continu, en help ik je herinneren aan ademhalingstechnieken en pijn-verlichtende houdingen. Ik verzorg je met naar wens massage, acupressuur, aromatherapie en homeopathie, zodat jij zoveel mogelijk in je eigen kracht kan blijven. Ook ondersteun ik je partner met zijn/haar emoties rond de bevalling en met massagetechnieken – om toe te passen op jou. Ik bescherm de rustige sfeer om prettig in te kunnen bevallen.

Mocht je pijnstilling willen, dan zorg ik ervoor dat je lijf en geest meewerken met een spoedige ontsluiting. Elke vorm van pijnstilling gaat gepaard met verschillende ziekenhuisregels en elke vrouw reageert anders op medicijnen. Doordat ik goed op de hoogte ben van alle protocollen, kan ik in overleg met het ziekenhuispersoneel de best mogelijke behandeling nastreven, voor jou en voor je kindje. De pijnstilling stopt jouw harde werk niet. Ik help je lijf en geest herinneren wat te doen, in de rust die pijnstilling kan bieden. Ik herinner het geboorteteam aan jouw bevallingswensen. In overleg creëren we een zo prettig mogelijke omgeving, waarin jij je veilig en gerespecteerd voelt..

Als een (spoed-)operatie noodzakelijk is, dan blijf ik bij je op de O.K., mits de anesthesist het goed vindt. Een keizersnede is een pittige operatie en ik kan je goed begeleiden tijdens en na de ingreep. Nadat je kindje geboren is en met je partner uit de koude OK weg moet, zal jij nog op de operatietafel blijven. Als doula houd ik je dan op de hoogte, en geef ik je extra rust en aandacht.

Bij een geplande keizersnee bied ik extra hulp. Ik kan bij het operatieteam aandringen op een zo “gentle” mogelijke sectio. Deze “gentle cesarean” wordt nog niet in elk ziekenhuis gegeven, en is relatief nieuw in Nederland. Ze probeert een natuurlijke baring zo veel mogelijk te benaderen. De moeder mag haar kindje na geboorte continu op haar borst houden. Mocht je hier meer over willen weten, stuur me dan een berichtje.

En natuurlijk neem ik ook foto’s. Ik respecteer jouw wensen over wat je wel en niet gefotografeerd wil zien.

Na de bevalling

Binnen twee weken na je bevalling waar ik als Geboorte Doula bij aanwezig ben geweest kom ik langs om te kijken hoe het met je gaat: dit is het postpartum bezoek. Dan presenteer ik je een persoonlijk geboorteverslag met tijdstippen, belangrijke gebeurtenissen en foto’s (als dat in je pakket zit, of als je dat extra hebt bijbesteld). Er is altijd ruimte voor jouw verhaal en jouw herinneringen én die van mij.

Nadat de kraamhulp weg is en je een aantal weken als nieuwbakken moeder door het leven gaat, neemt het leven weer haar normale vorm aan. Tenminste, dat lijkt zo voor de buitenwereld. Voor jou is echter niets meer hetzelfde. Je bent moeder geworden van een prachtig maar hulpeloos wezentje en dat kan behoorlijk (in)spannend zijn. Je bent alleen thuis met je kindje en je bent nog niet eens halverwege je kraamverlof. Je hebt vragen over de ontwikkeling van je baby, je bent onzeker over de borstvoeding, je bent vergeten hoe de maxicosi ook alweer op de achterbank van de auto gaat, kortom : je kan je soms alleen of onzeker voelen. Ook dan kan ik veel voor je betekenen. Als je daar behoefte aan hebt, kan ik je in een extra sessie voorzien van praktische adviezen, je gezin op weg helpen naar een gelukkige kraamtijd, en je natuurlijk ook een heerlijke ontspannende massage geven. Je kan me ook boeken als Postpartum & Infant Care Doula, per januari 2018!

De postpartum periode (de periode direct na de geboorte) is soms nog (in)spannender dan het voorbereiden op en het meemaken van de bevalling van je kindje. Je bent niet alleen druk met je eigen herstel, je moet ook nog je kindje leren kennen. Je voelt je misschien onzeker hoe je alles voor elkaar moet krijgen, zeker als je alleen in huis bent met misschien ook nog wel broertjes/zusjes van je kindje om voor te zorgen. Een Postpartum & Infant Care Doula is er niet alleen voor de baby, maar is er voor iedereen in de directe omgeving van de pasgeborene om de transitie naar de nieuwe balans zo soepel mogelijk te laten verlopen. De Mother Me Postpartum & Infant Care Doula ontzorgt, ontlast en ondersteunt jou maximaal, zodat jij je kan richten op wat belangrijk is: een zo goed mogelijk herstel van zowel lijf als brein zodat je je kindje optimaal kan verzorgen.

Postpartum / postnatale doula services zijn nog relatief nieuw in Nederland. Door ons unieke Nederlandse kraamzorg systeem wordt een stukje van de zorg meestal direct na de bevalling door een gediplomeerd kraamverzorgende opgepakt, of door een verpleegkundige in het ziekenhuis, als jij of je kindje daar na de geboorte langer moeten blijven.
Een kraamverzorgende komt voor een periode van ongeveer 6 dagen in je huis en blijft dan minimaal 3 en maximaal 6 uur per dag om jouw herstel te controleren, te helpen met (borst)voeden, het gewicht en de temperatuur van je kindje in de gaten te houden en als er tijd over is te ondersteunen met licht huishoudelijk werk. Door gebrek aan personeel wordt er echter steeds meer beknibbeld op de uren die door een kraamverzorgende kunnen worden aangeboden en voelen steeds meer ouders zich nog helemaal niet klaar voor de periode met de baby alleen in huis, als de kraamzorg weg is. Het is extra lastig als je nooit een kraamverzorgende in huis hebt gehad omdat je deze zorg al aangeboden hebt gekregen tijdens je ziekenhuis verblijf of als je na een keizersnede maar een paar dagen hulp krijgt tegen het minimum aantal uren.
Misschien ben je ver weg van huis, heb je weinig steun van directe familie en / of vrienden, ben je alleenstaande moeder, of moet je partner al snel weer volle dagen aan het werk.
Een Postpartum & Infant Care doula kan dan uitkomst bieden. Maartje Bruning van Mother Me doula services is opgeleid door Pro Doula uit New York, USA en op postpartum yoga gebied door Birthlight International uit Engeland en is getraind om enkele (of alle) van de volgende diensten te kunnen aanbieden, bij jou thuis:

 • Ondersteunen borstvoeding en doorverwijzen naar de juiste lactatiekundige bij meer dan normale problemen
 • Ondersteunen flesvoeding en combinatie / overgang borstvoeding en flesvoeding
 • Emotionele ondersteuning moeder / vader / partner / grootouders / eventuele broertjes of zusjes
 • Inbakeren / dragen / baden van je kindje
 • Slaaptraining / coslapen / voorlichting SIDS (wiegendood)
 • Nachtdienst van 8 uur op vrijdag / zaterdag / zondag van 22.30 tot 06.30hr om jou (en je eventuele partner) even op adem te laten komen waarin alle zorg voor je kindje van je wordt overgenomen, mocht je dat willen
 • Post partum depressie herkennen / doorverwijzen naar de juiste zorgverlener
 • Ontspannings massage schouders/nek moeder
 • Babymassage leren aan ouder / verzorger
 • Opzetten / coördineren mealtrain (maaltijd service van directe omgeving)
 • Bezoek ontvangen / bezoek schema coördineren
 • Post partum yoga oefeningen / tips voor bekkenbodem herstel
 • Rebozo sluitings ritueel 40 dagen post partum met 2 doula’s
 • Autostoeltje / maxicosi uitleggen
 • Belly binden of sluitdoek aanbrengen / uitleggen
 • Koken / boodschappen doen
 • Wassen / strijken / licht huishoudelijk werk
 • Huisdieren begeleiden met baby leren kennen
 • Perineum pads / kruiden stoombad prepareren

Onbevooroordeelde ondersteuning is het motto van Mother Me. Je krijgt ontzettend veel goedbedoeld advies van de mensen om je heen, als je net bent bevallen. Mother Me zal je helpen je eigen kracht te vinden zodat je op de manier die het beste voor jou voelt, voor je kindje kan zorgen.

Postpartum & Infant Care Doula services zijn in losse uren te boeken (met een minimum afname van 16 uur zorg), voor zowel dagdiensten (minimaal 4 en maximaal 6 uur per dag) als nachtdiensten (minimaal 8 en maximaal 10 uur op vrijdag, zaterdag en zondag).
Je kan ook een persoonlijk pakket samenstellen waarmee je een optimale zorg garandeert voor jou en je kindje omdat je daarmee de Doula voor een vast aantal weken achter elkaar vastlegt, wat bij losse uren lastiger te faciliteren is. Je kan de Postpartum & Infant Care Doula services al tijdens de eerste week na je bevalling ontvangen (zelfs als de kraamzorg er nog is), tot maximaal 6 maanden na de geboorte van je kindje. Boek op tijd zodat je zeker weet dat je jezelf, je toekomstige kindje en je directe omgeving de meest optimale zorg geeft!

Het kan zijn dat tijdens een postpartum dienst je Postpartum & Infant Care Doula wordt weggeroepen voor een bevalling. In dat geval stopt je zorg niet, maar komt de back up Postpartum & Infant Care Doula de zorg overnemen, totdat de primaire Doula weer vrij is. De back up Doula is exact hetzelfde opgeleid als de primaire Doula en beide Doula’s hebben intensief contact met elkaar en met jou tijdens een dienstwissel.

Contact na de bevalling

Tegen het einde van je zwangerschap hebben we ongeveer 1x per week contact als ik je Geboorte Doula ben. Tijdens de laatste dagen, spreken we elkaar misschien elke dag wel even. Ik ken waarschijnlijk de namen van je broers of zussen niet, waar je bent opgegroeid, of iets van de andere dingen die je vrienden wel van je weten. Maar tegen de tijd dat je kindje geboren is, hebben wij een band gesmeed die echt is, en hecht en mooi. Na het begeleiden en bijwonen van je bevalling of het verzorgen van jou en je kindje in de postpartum periode zal onze relatie veranderen. Ik vind het geweldig om jouw doula te zijn geweest. Ik vind het fantastisch om je in korte tijd zo goed te hebben leren kennen en dat ik je heb kunnen ondersteunen tijdens een enorm intensieve periode in je leven. Dankje voor je vertrouwen en het delen van je huis, je leven en je bevalling, met mij. Dank dat ik voor je heb mogen zorgen. Elke geboorte raakt mijn hart. Elke bevalling en postpartum periode leert mij een les en ik ben dankbaar voor de ervaring die jij me biedt.

Als ik je bevalling mis…

Je uitgerekende datum is belangrijk voor mijn planning. Ook geven voorgaande bevallingen vaak een goede indicatie voor een volgende keer. Bij je eerste bevalling doet je lijf het werk van anderhalve bevalling. Het bereidt zich als het ware al voor op alweer een nieuw kindje – en dat geldt bij elke geboorte die je lijf doormaakt.

Om te voorkomen dat ik bij meerdere bevallingen tegelijk moet assisteren kan ik per maand maar een beperkt aantal (aanstaande) moeders begeleiden. Dit geldt ook voor mijn Postpartum & Infant Care Doula services. Mocht ik toch onverhoopt bij meerdere bevallingen tegelijk worden geroepen, dan heb ik de excellente doula Prins als back up, en daarnaast werk ik ook graag en veel samen met doula Nada als secundaire back up. Als ook 1 van de 2 back-up doula’s niet op tijd aanwezig kan zijn bij jouw bevalling, dan overleggen we met elkaar wat ik je in de weken na je bevalling aan extra ondersteuning kan bieden.